Ana sayfaAnnelikElsanatlarıHaberlerMagazin DünyaMagazin TürkiyeModaRessamlarSeramik

Tiyatro SinemaYazılarYemeklerSend TwitterTwitter'da bizFacebook'da bizPinterest'de biz Hayata dair ne varsa

 

 

Merkezi sistem ortak sınav da ne?

Zeynep Sertkaya, Hayata Dair Kadınlar Kulübü yaşam, 22 Ekim 2013

Zeynep Sertkaya

Zeynep Sertkaya

Blogum

Facebook sayfam
Twitter sayfam
G+1 sayfam
Maillerim:
all_butterflies[at]hotmail[.]com
sertkayazeynep[at]gmail[.]com

12 yıllık kesintisiz eğitim sistemi ikinci 4 Yıl : Ortaokul

Ortaokullar ve 4+4+4 Eğitim Sistemi

SBS (Liselere giriş sınavı) yerine nasıl bir sistem uygulanacak?

DMCA.com

Merkezi Sistem Ortak Sınavlar ile ilgili tanıtım videosu

Embed Code:
 
Merkezi sistem ortak sınav da ne? - Ortaöğretim'e geçişte uygulanacak yeni sistemi tanıyalım | Zeynep SERTKAYA

İlgilenenlerin ve 8. Sınıfta öğrencisi olanların bildiği üzere 2014 yılında Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılmayacak. Öğrenciler Temel Eğitim’den (1) Ortaöğretim’e (2) geçişte yeni bir uygulamayla karşı karşıya kalacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okullara gelen yazılar ve Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın açıklamalarından yola çıkarak yeni sistemi anlatmak istiyorum. Çünkü ilk merkezi sınavlar Kasım ayının sonunda yapılacak.
Grafik Saati kadınlar klubü
Öncelikle Merkezi Sistem Ortak Sınav’ın mantığını açıklayalım. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm Özel ve Devlet Ortaokullarında aynı gün aynı saatte yapılacak olan bu sınavlar 6 mihver derse ait olacak. Her dersin ayrı günlerde mi , aynı günde mi yada iki – iki – iki / üç – üç birleştirilerek mi sınav yapılacağı henüz netleşmiş değil. Ancak okullara gelen yazıya göre sınavların Kasım ayının sonunda yapılacağı kesin.

Umarım Doğu’da bu kış kar erken yağmaz ve köy yolları erken kapanmaz. Çünkü Kasım sonu Doğu Anadolu için kar yağışının başlangıç zamanı. Bu da tüm yurtta aynı günde , aynı saatte yapılması planlanan merkezi sınava gölge düşürebilecek, hesap edilmesi gereken bir nokta.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
6 mihver ders (3): Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi . Bu derslerden 20 şer soruluk çoktan seçmeli sınav yapılacağı bakanlık tarafından gayri resmi olarak açıklanan bilgilerden.

Öğrenciler dersin Öğretim Programı (4) uyarınca hazırlanan Ünitelendirilmiş Yıllık Planlarda (5) sınavın gerçekleşeceği tarihte hangi konuya kadar gelinecekse , sınavda o kısma kadar sorumlu olacak. Burada herkesin aklına takılan soru “Tüm yurtta tüm öğretmenler işlenmesi gereken konuyu o tarihe kadar yetiştirebilecek mi?”. Maalesef öğrencilerin kaderi öğretmenlerin ellerinde. İlgili dersin öğretmeni yönetmelikler gereği konuları tamamlamakla mükellef ancak tamamlar mı, tamamlayamaz mı tamamen kendi inisiyatifine kalmış.
Grafik Saati kadınlar klubü
Ayrıca yapılacak Merkezi Sistem Ortak Sınav notları Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile İngilizce dersleri için 2. Yazılı sınav, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için 1. Yazılı sınav notu olarak e-okul sistemine de geçecek. Böylelikle 1. Dönemde bir öğrenciye ait 10 not öğretmenleri tarafından yapılan yazılı sınavlar sonucunda, 6 not ise Merkezi Sistem Ortak Sınavlar sonucunda ortaya çıkmış olacak. (Mihver dersler için)

2. dönemde aynı durum tekrarlanacak. Sınavlar Nisan ayının sonunda yapılacak ve yıl sonunda öğrenci 12 tane Merkezi Sistem Ortak Sınavına girmiş olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gayri resmi olarak açıklanan bir başka bilgi de ; ileriki yıllarda 4+4+4 Sistemi’nin gereği olarak 5. Sınıfta ortaokula uyum sağlanması ve yaşın küçük olması nedeniyle bu sınıf atlanarak, 6-7 ve 8. Sınıfta aynı sistemin oturtularak yapılacak 36 sınava ait notların değerlendirilmesi sonucu öğrencinin Temel Eğitim’den Orta Öğretim’e geçmesi.
Grafik Saati kadınlar klubü
Bir diğer önemli nokta ise sınavlar sırasında , sınav gözetmenliğini kimin yapacağı. Çünkü ders öğretmeni öğrencilerinin çıkarını gözetebilir. Bu nedenle öğretmenlerin yapılacak sınavlar sırasında okul değiştirmeleri, eğitim bölgeleri içerisinde yer alan başka bir okulda sınav gözetmeni olarak görev almaları söz konusu.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
Sizlerinde fark ettiği gibi bol soru işaretli bir sistem değişikliği ile karşı karşıyayız. Umarım bu yıl 8. Sınıfta okumakta olan öğrencilerin en az hasarla bu sınavları atlatmaları ve Orta Öğretim’de istedikleri ve aynı zamanda hak ettikleri okullara yerleşmeleri sağlanır.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
Bir öğretmen olarak tek dileğim eşitliği sağlayamasak da adaletli olmaya çalışarak çocuklarımızın hak ettikleri noktalara ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Sevgiler


28-29 Kasım'da ortak sınav

Ekler:

Valiliklere Gönderilen Resmi Yazı

Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri

Zeynep Sertkaya:
Blogum | Facebook sayfam | Twitter sayfam | G+1 sayfam | Maillerim: all_butterflies[at]hotmail[.]com sertkayazeynep[at]gmail[.]com


(1) Temel Eğitim : 2012 yılında 4+4+4 sistemine geçildikten sonra Okul Öncesi , İlkokul ve Ortaokula verilen isim.
(2) Orta Öğretim : Lise ve dengi okulların ortak ismi.
(3) Mihver Ders : Okutulması zorunlu, eğitim-öğretimde öncelikli sayılan derslere verilen isim. Tam kelime anlamı : Bazı derslerin merkeze alınarak diğer derslerle ilişkisi sağlanarak paralellik elde edilerek işlenmesi sırasında merkeze alınan ders. Örneğin 1-2-3. Sınıflarda Hayat Bilgisi merkeze alınır, Hayat Bilgisi dersinde konu ne ise Türkçe ve Matematik’te paralele konular işlenir.
(4) Öğretim Programı : Öğretim programı, derslerde okutulacak konuları, bunların amaçlarını, kaç saat okutulacaklarını, öğretim metot ve tekniklerini gösteren programdır.
(5) Ünitelendirilmiş Yıllık Plan : Ders öğretmeni tarafından yılın başında hazırlanan, ünitelere göre haftalık çalışma işlenecek konuları belirten eylem planıdır.

Bunlar da ilginizi çekebilir
Üniversite yerleştirme sonuçları
MEB TEOG kontenjan listesi ve yüzdelik dilimler
MEB TEOG 2. Dönem Sınavları
Merkezi Ortak Sınavdan Sonra …
Merkezi sistem ortak sınav da ne?
12 yıllık kesintisiz eğitim 1. bölüm
12 yıllık kesintisiz eğitim 2. bölüm
İptal edilen sorular ve üstlenilen veballer

Zeynep Sertkaya

DMCA.com

Creative Commons Lisansı
Merkezi sistem ortak sınav da ne? by Zeynep Sertkaya is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License.
Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://grafiksaati.com/deneme/258.html.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://grafiksaati.com/kadinlarklubu/ adresinde mevcut olabilir.

Tags: merkezi sistem sınav yönergesi, merkezi sistem sınav takvimi, meb merkezi sistem sınav yönergesi, meb sınav başvuruları, Merkezi sistem ortak sınav, liseye geçiş, sınav takvimi, merkezi sistem, 2013

Merkezi sistem ortak sınavMerkezi sistem ortak sınav
 
Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası